Obor: | Nezadán |
Ročník: | 3. |
Semestr: | Letní |
Přednášející: | doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D., Ing. Veronika Bártová, Ph.D. |
Anotace: | Cílem předmětu je poskytnout poznatky o nejdůležitějších principech technologie výroby zelenin ve velkovýrobních i samozásobitelských podmínkách ČR. |
Popis: | Další požadavky na studenta: absolvování předmětu Zahradnictví I. |
Sylabus: | 1. Význam pěstování zeleniny, chemické složení a biologická hodnota. 2. Pěstování zeleniny v ČR v porovnání s EU. 3. Ekologické, klimatické, edafické a ekonomické podmínky. 4. - 5. Vztah různé úrovně ekologických faktorů ke tvorbě výnosu. 6. Rozmnožování zeleniny, způsoby zakládání a ošetřování porostů. 7. Hnojení a výživa jednotlivých druhů zelenin. 8. Osevní postupy v zelinářství v polních podmínkách a ve sklenících, sklizeň zelenin. 9. - 10. Pěstování zelenin košťálových, kořenových, plodových, cibulových, listových a vytrvalých. 11. Pěstování hub. 12. Méně známé druhy zelenin. 13. Zelinářské semenářství. 14. Odrůdy zelenin. |
Doporučená literatura: | Pevná, V. a kol.: Záhradnictvo. Bratislava. Príroda, 1984, 541 s. Melichar, M. a kol.: Zelinářství. Praha, Květ, 1997, 165 s. Malý, I.: Zahradnictví II., Brno, VŠZ, 1992, 140 s. Kopec, K.: Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny. Praha, ÚZPI, 1998, 72 s. Merckens, H. K., Ulmer, G. E.: Das biologische Gartenbuch. Stuttgart, Paul Parey Verlag, 1980, 321 s. |
Soubory ke stažení: | Žádné soubory nejsou nahrané |