Obor: | Nezadán |
Ročník: | Neurčen |
Semestr: | Neurčen |
Přednášející: | doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D., doc. Ing. Jiří Diviš, CSc., Ing. Milan Kobes, Ph.D., Ing. Zdeněk Ště |
Anotace: | Cílem předmětu je poznání biologických vlastností polních plodin, agrotechnických opatření a uplatňovaných technologií pěstování. |
Popis: | Trendy v pěstování a ekonomický význam polních plodin v Evropě a České republice. Metody hodnotící růst a vývoj rostlin. Principy tvorby a redukce výnosu. Růst a vývoj obilnin a jejich výnosový potenciál. Pšenice, žito, ječmen, oves, tritikale, kukuřice - historie, biologie, odrůdy a osivo, technologie pěstování, sklizeň a skladování. Luskoviny - charakteristika, růst a vývoj, tvorba výnosu, fixace dusíku. Hrách, bob, fazol, soja, vikev - historie, biologie, odrůdy a osivo, technologie pěstování, sklizeň a skladování. Olejniny - ekonomický význam, postavení v rostlinné produkci. Ozimá řepka, hořčice, slunečnice - historie, biologie, odrůdy a osivo, technologie pěstování, sklizeň a skladování. Historie, význam a biologie lnu přadného. Odrůdy a osivo, technologie pěstování, sklizeň a posklizňová úprava přadného lnu. Ekonomický význam okopanin. Cukrovka, historie, pěstování v ČR a Evropě. Biologie, fotosyntéza a růst, odrůdy a osivo, podmínky tvorby výnosu, technologie pěstování, sklizeň a skladování. Brambory, historie, pěstování v ČR a Evropě. Biologická charakteristika, růst a vývoj bramboru, tvorba výnosu, odrůdy a sadba, pěstitelské technologie, sklizeň a skladování. |
Sylabus: | - |
Doporučená literatura: |
|
Soubory ke stažení: | Žádné soubory nejsou nahrané |