Obor: | Nezadán |
Ročník: | 3. |
Semestr: | Zimní |
Přednášející: | Ing. Milan Kobes, Ph.D. |
Anotace: | Cílem předmětu je zvládnutí teoretických základů i praktických postupů při pěstování a využívání pícních druhů a cenóz včetně otázek jejich uplatnění při trvale udržitelném hospodaření v krajině. Postavení a význam pícninářství v zemědělství a při ochraně a tvorbě krajiny. Vývojové směry a perspektivy pícninářství v ČR a ve světě. Kvantitativní, kvalitativní, ekologické a ekonomické požadavky na pícní druhy a cenózy. Význam, uplatnění, biologické vlastnosti, ekologické požadavky, produkční a kvalitativní charakteristiky a pěstitelské postupy u jednoletých pícnin (kukuřice na siláž a na zelené krmení, pícní obilniny, luskoviny, LOS, brukvovité pícniny, krmné okopaniny a meziplodiny) a u víceletých pícních cenóz (vojtěška, jetel luční, jetel plazivý a další druhy jetelovin, pícní trávy a jetelovinotravní směsi). Všeobecná charakteristika, význam a uplatnění travních porostů v krmivové základně a v krajině. Biologická a ekologická východiska obhospodařování travních porostů. Obhospodařování a využívání travních porostů. Ekologicko - ekonomická syntéza v pícninářství. |
Popis: | - |
Sylabus: | 1. - 3. Úvod do problematiky. Ekologické aspekty uplatnění pícních cenóz. Význam pícních porostů z hlediska soustavy hospodaření na půdě. Podmínky pro uplatnění pícních porostů v různých ekologických a ekonomických podmínkách. Současný stav pícninářství v ČR a ve světě. Biologická racionalizace v pícninářství. Kvantitativní a kvalitativní požadavky na krmivovou základnu. Řízení jakosti v pícninářství. Historiské aspekty pícninářství. Volně trsnaté a výběžkaté trávy - morfologie, biologie, ekologie a uplatnění. Rozšiřování spektra pícních trav. 4. - 6. Morfologie, biologie, ekologie jetelovin. Produkční a mimiprodukční uplatnění jetelovin. 7. Šlechtění a semenářství trav a jetelovin. Posklizňová úprava osiva. 8. Jetelovinotravní společenstva na orné půdě. Rozdělení a zásady jejich tvorby. Základy lukařství a pastvinářství. 9. - 11. Jednoleté pícniny - obilniny (především kukuřice setá na siláž), krmné luskoviny, brukvovité pícniny, krmné okopaniny aj. - morfologie, biologie, ekologie a uplatnění. Ekonomické aspekty krmivové základny. 12. - 14. Konzervace a kvalita píce. Hodnocení kvality. Různé způsoby konzervace. Technologie sklizně a technologická zařízení ke skladování. Další způsoby využití pícní biomasy. |
Doporučená literatura: | Šantrůček, J. a kol.: Encyklopedie pícninářství. Praha, ČZU v Praze, 2007 Velich, J.: Pícninářství, Praha,VŠZ Praha, 1994 Veselá, M.: Cvičení z pícninářství, Praha, VŠZ Praha, 1988 Regal, V., Šindelářová, J.: Atlas nejdůležitějších trav. Praha, SZN, 1970
|
Soubory ke stažení: |
|