Obor: | Nezadán |
Ročník: | 3. |
Semestr: | Zimní |
Přednášející: | doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D., Ing. Veronika Bártová, Ph.D., prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D., |
Anotace: | Cílem předmětu je poskytnout poznatky o nejdůležitějších principech technologie výroby ovoce ve velkovýrobních i samozásobitelských podmínkách ČR. |
Popis: | - |
Sylabus: | 1. Význam pěstování ovoce, chemické složení, biologická hodnota. 2. Původ ovocných druhů, pomologické členění, botanická charakteristika. 3. Podnože ovocných rostlin, jejich vlastnosti a použití. 4. Kořen, kmen, koruna stromu, jejich morfologie, anatomie, možnosti ovlivnění. 5. Procesy růstu a vývoje, fenofáze, možnosti jejich usměrňování. 6. Typy výsadeb a v nich uplatňované odrůdy našeho a světového sortimentu. 7. Způsoby a metody zúrodňování a přípravy půdy v sadech, výsadba. 8. Ošetřování ovocných výsadeb, soustavy zpracování půdy v sadech. 9. Pomologie, ovocnářská morfologie. 10. Řez ovocných rostlin, řez výchovný, udržovací, zmlazovací, speciální řezy, formování kordonů, palmet a různých typů stěn. 11. Školkařství, generativní rozmnožování, stratifikace semen, způsoby vegetativního rozmnožování, štěpkování. 12. Výživa a hnojení ovocných stromů. 13. Sklizeň a třídění ovoce, obaly, technika, skladování. 14. Pěstování jahod. |
Doporučená literatura: | Pevná, V. a kol.: Záhradnictvo. Bratislava, Príroda, 1984, 541 s. Blažek, J. a kol.: Ovocnictví. Praha, Květ, 1998, 382 s. Dvořák, A. a kol.: Pomologie I - IV. Praha, Academia, 1962, 1976, 1850 s. Hluchý, M. a kol.: Obrazový atlas chorob a škůdců ovocných dřevin. Brno, Biocont, 1997, 1428 s. |
Soubory ke stažení: | Žádné soubory nejsou nahrané |